Párban

Így akarják megmenteni Sarka Katáék a házasságukat

Pár napja azzal van tele az internet, hogy Sarka Kata és Hajdú Péter házassága válságban van. A legújabb hír, hogy a pár mediátorhoz fordul, hogy megmentsék a házasságukat. 

 

Sokak fejében felmerülhet a kérdés, hogy ki a fene az a mediátor, és miért pont egy mediátortól kérnek segítséget?

A mediátor szó jelentése közvetítő. A mediátor közvetít a vitában álló felek között, segít nekik olyan megoldást találni, ami mindkettőjük számára elfogadható.

 

A mediációt nem csak párkapcsolati problémák esetén alkalmazzák, hanem bármilyen konfliktus megoldásában hatékony, például ha nem jössz ki a szomszédoddal, munkahelyi konfliktusaid vannak, váláskor ha nem tudtok megegyezni pároddal, ügyvéd helyett mehettek válási mediátorhoz, vagy ha vitába keveredtél az üzleti partnereddel, akkor is gyakran jobban jártok, ha mediátor segítségével meg tudtok egyezni, mintha bírósághoz fordultok. 

 

Ha már szóba került a bíróság, fontos megjegyezni, hogy a mediátor nem bírói szerepkörben dolgozik, tehát nem hoz ítéletet, nem dönti el ki volt a hibás. 

 

A döntést mindig a vitában álló felek hozzák meg.

 

Annyiszor próbáltuk már megbeszélni, de sosem jutottuk megoldásra, hogy tudna segíteni egy harmadik fél, ha még döntést sem hoz?

 

Amikor valamilyen problémánk van, gyakran érezzük, hogy nem jutunk egyről a kettőre, mindig ugyanazokat a köröket futjuk, vagy akár meg sem tudjuk beszélni, mert veszekedés lesz a megbeszélésből.

veszekedés

A mediátor keretet ad a megbeszéléshez, ugyanis mindenki szót kap, és megszakítás nélkül beszélhet! Tehát a másik nem vághat közbe, végig kell hallgatnia, és  csak akkor mondhatja el a saját verzióját, problémáját, érveit, ha az egyik fél befejezte. Ekkor természetesen ő is megszakítás nélkül beszélhet.

 

Nagyon sokszor azért nem tudják a párok megbeszélni a problémáikat, mert egymás szavába vágnak, a mediátor gondoskodik róla, hogy a mediációs ülésen ne legyen így, és egy idegen előtt általában mindenki visszafogottabban viselkedik, mint egy otthoni veszekedésnél, ami szintén segítheti a megoldás megszületését.

 

Ezen kívül a párkapcsolati mediátor segít tisztázni a valódi érdekeket és vágyakat. Az a probléma amivel a párok fel szoktak keresni, általában a jéghegy csúcsa. A valódi probléma mindig a háttérben van. 

citrus-2791_640

Kié lesz a narancs?

Egy egyszerű példa. Van egy darab narancs, és mindkét fél a narancsot akarja. Csak azt hajtogatja az egyik, hogy nekem kell a narancs, nekem jár, a másik is meg hogy neki. Ha kicsit jobban belemegyünk, hogy ki miért szeretné azt a narancsot, kiderül, hogy az egyikük a narancs levét szeretné meginni, a másik meg a narancs héját szeretné süteménybe reszelni. Tehát mindketten megkaphatják azt amit szeretnének, anélkül, hogy megkapnák az egész narancsot, amiért az elején harcoltak.  

 

Miben más a párterápia és a párkapcsolati mediáció?

 

Először tisztázzuk ki mit ért párterápia alatt!

 

Számomra a párterápia párkapcsolati problémák kezelését, megoldását jelenti. Az eszközökben persze lehetnek eltérések. A párkapcsolati problémákat meg lehet oldani pszichoterápiás eszközökkel, mediációs eszközökkel, és számos egyéb módszer létezik még.

 

A párkapcsolati mediáció a párterápiához képest gyakorlatiasabb, a jövőre fókuszál, míg a párterápiában nagyobb hangsúlyt kap a múlt feltárása.

 

Ha többet szeretnél tudni a párkapcsolati problémákról, párkapcsolati mediációról, látogasd meg az alábbi honlapot:

http://parkapcsolatimediator.hu

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!